top of page

Actueel – Rouwrituelen podcast

05/08/2023 De eerste podcast van Omroep ZWART is Rouwrituelen. Deze podcast gaat over de manieren van herdenken en de relatie met de doden. Het richt zich op rouwrituelen uit verschillende culturen.

Verschillende culturen Binnen landgrenzen kan het nog wel eens verschillen hoe er met de dood wordt omgegaan. De één viert feest en de ander rouwt veertig dagen lang. Zelfs binnen onze eigen landsgrenzen kan het nog weleens verschillen hoe er met de dood wordt omgegaan. Koffie en cake, bier en borrelnootjes of tapas en wijn? Wat je eet of drinkt tijdens een uitvaart kan per cultuur verschillen.


Praten over de dood is vaak nog een taboe, terwijl we er vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. Socioloog Ameline Ansu en journalist Laura Iwuchukwu maken in de Podcastserie rouw op een luchtige manier bespreekbaar en vertellen hoe er binnen verschillende culturen wordt omgegaan met rouw. In deze zesdelige podcast worden tradities uitgelicht van Nederland, Suriname, Iran, China, Nigeria en Turkije. En we kunnen één ding verklappen: rouwen is nergens hetzelfde.

Sprekers In de afleveringen van Rouwrituelen komen verschillende sprekers aan het woord. Zo komt onder meer Hans Bleijerveld van uitvaartcentrum Monuta langs. Hans begeleidt bijzondere uitvaarten, waaronder die van het Koninklijk Huis en die van de slachtoffers van de MH17-vliegramp. Naast gesprekken met deskundigen worden er ook gesprekken met nabestaanden gevoerd. Eén van hen is Parham Rahimzadeh. Zo vertelt hij hoe hij op jonge leeftijd omging met de dood van zijn moeder in Iran.


Met het uitbrengen van rouwrituelen hoopt Omroep ZWART het taboe rondom rouwen en de dood te doorbreken.

Comments


bottom of page