top of page

Actueel – Boek: Heldendaad in de Sahara

13/11/2023 Het boek Heldendaad in de Sahara is een aangrijpend waargebeurd verhaal over vrijheid, avontuur en broederschap.


De fatale woestijnreis

Eddy van der Ley neemt in het boek Heldendaad in de Sahara ons mee terug naar de zomer van 1993. Op het moment dat de vrienden Peter Teggelaar en Marc Gilsing beseffen dat ze op 24-jarige leeftijd zullen sterven in de Sahara, schrijven ze een dagboek met afscheidsbrieven tot hun geliefden, familie en vrienden. Na dertig jaar wordt het complete dagboek van de fatale woestijnreis in het boek Heldendaad in de Sahara gepubliceerd. Met een Peugeot trokken Peter en Marc door de Sahara, waar tussen de Algerijnse woenstijnstad Tamanrasset en de grens me Niger het mis ging door een ongelukkige inschatting van een woenstijngids en autopech. Na ruim drie maanden na de vermissing werden de lichamen door politiepatrouille aangetroffen op een onherbergzame plek in de woestijn. Naast hun lichamen lag het dagboek met alle details van de reis. Ze schrijven zonder een greintje zelfmedelijden, maar met zelfspot en humor.


Dertig jaar terug in de tijd

Voor het schrijven van het boek ging Eddy samen met de broer van Peter, Tom, naar de Sahara om de reis van de twee te reconstrueren. Met de hulp van nomaden uit de woestijn konden ze tot in detail uitpluizen wat de route was en waar het mis ging.


"Angst voelen we niet. We zijn als grote jongens de uitdaging aangegaan, we zullen als grote jongens ons verlies ondergaan." – uit het dagboek van Marc Gilsing en Peter Teggelaar


Eddy van der Ley

Eddy van der Ley is schrijver, presentator en theatermaker. Hij runt een mediabedrijf, was 25 jaar verslaggever voor het Algemeen Dagblad en schreef o.a. Niet zeiken, voetballen! (over scheidsrechter Bas Nijhuis), Recht voor z’n raap (over voetbaltrainer Gertjan Verbeek) en Hoi Papa (over ex-voetballer Michel Boerebach).Comentarios


bottom of page