top of page

Actueel - De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

16/10/2023 Tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wordt er aandacht besteed aan palliatieve zorg om zo meer bekendheid te geven aan deze zorgvorm en deze te stimuleren.

Connecting communities Elk jaar horen meer dan 100.000 mensen dat er geen genezing meer mogelijk is. Vanaf dát moment kunnen zij palliatieve zorg krijgen. Goede en tijdige palliatieve zorg kan de kwaliteit van het leven van zowel patiënten als hun naasten sterk verbeteren. Afgelopen zaterdag werd wereldwijd aandacht besteed aan de Palliatieve zorg en de Hospicezorg. Deze dag wordt door WHPCA (World Palliative Care Alliance) georganiseerd met als thema ‘Compassionate Communities: together for Palliative Care’. Over dit thema maakte Agora de film ‘Connecting Communities.’


Bekijk de film van onafhankelijke kennis- en ontwikkelorganisatie Agora, over de nieuwe vormen van samenwerking in palliatieve zorg en ondersteuning via onderstaande link.


Kiezen & Delen Stichting Palliatieve Zorg Nederland heeft het kaartspel ‘Kiezen & Delen’ geïntroduceerd. Het kaartspel nodigt mensen uit via vragen, stellingen en dilemma’s met elkaar in gesprek te gaan. Met het spel willen Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) en Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding (KWF) het gesprek over de mogelijk toekomstige palliatieve levensfase stimuleren. De palliatieve levensfase gaat over kiezen hoe je de rest van je leven invult, waar en met wie. En over delen: want het is slim om je keuzes te delen met je naasten en je zorgverlener. Zo weet je van elkaar wat écht belangrijk is.


Kiezen & Delen is een spel vol dilemma’s, stellingen en vragen over het leven, ziek zijn en de dood. Het kan door iedereen gespeeld worden. Of je nu jong of oud bent, gezond of (ongeneeslijk) ziek. Want praten over het leven en de dood is voor iedereen zinvol. Hopelijk helpen deze vragen je om te ontdekken wat je echt belangrijk vindt. De ervaring is dat deze gesprekken veel rust geven, duidelijkheid scheppen en voor een sterke onderlinge verbinding zorgen. Wanneer wensen zijn besproken met een zorgverlener, kan er betere en meer gerichte zorg en ondersteuning worden verleend.

Comentarios


bottom of page