top of page

Actueel - Dertien Dagen documentaire

24/10/2022

In de documentaire ‘Dertien Dagen’ geniet Floor Haak (86) ogenschijnlijk nog van het leven, maar zijn lichaam is broos en de stap naar het verpleeghuis kan hij zich niet voorstellen.

Wanneer hij zijn onafhankelijkheid dreigt te verliezen en constateert dat hij niet langer zelfredzaam is, besluit Floor Haak dat het tijd is om dood te gaan. De stap naar het verpleeghuis kan Floor zich niet voorstellen. Daarom neemt hij zelf de regie en besluit te stoppen met eten en drinken als mogelijkheid rond het levenseinde.


Floor onderzocht de beperkte mogelijkheden om het einde in eigen hand te nemen. Hij was lid van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, maar las hoofdschuddend over getob met helium, pillen en gif. Stoppen met eten en drinken leek hem de meest humane manier om te sterven. Zijn huisarts bleek bereid hem bij te staan, dus hield Floor bij de planning van zijn dood rekening met de vakantie van de huisarts.


Zijn twee zoons trekken bij hem in om tot het einde voor hem te zorgen. Een week voor het besluit vraagt Floor zijn zoon, fotograaf en filmmaker Gijs Haak, dit proces te filmen. Ze beleven samen de laatste intense, verdrietige maar ook lichte dertien dagen van zijn leven. De aangrijpende korte documentaire ‘Dertien dagen’, die vorig jaar première ging tijdens het Nederlands Filmfestival, is te bekijken op 2doc.nl.


2doc: https://www.2doc.nl/documentaires/2022/07/dertien-dagen.html

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3gqYkLrb6dU&t=98s

bottom of page