top of page

Actueel - Energieneutraal cremeren

20/06/2022

Een traditionele uitvaart is niet altijd even duurzaam. Toch zijn er verschillende manieren om rekening te houden met het milieu. Zo speelt het crematorium Den & Rust in Bilthoven in op het duurzamer cremeren.

Bewustwording bij nabestaanden

In een artikel van RTV Utrecht vertelt bedrijfsleider Lotte Windey van Den & Rust over een verschuiving naar duurzaamheid van mensen bij uitvaarten. Nabestaanden vragen regelmatig om een milieuvriendelijkere uitvaart, vooral uit de stad Utrecht komen die verzoeken. “Onze natuurbegraafplaats is populair en we verwachten ook dat er speciaal mensen naar ons crematorium komen omdat wij hier elektrisch cremeren.”


Elektrische crematieovens

Het Bilthovense creatorium is van gas af en overgestapt op elektrische crematieovens. Een elektrische crematie kost zo’n 75 kWh aan stroom. Dat is nog steeds veel, maar het grootste deel wordt opgewekt met zonnepanelen. De resterende stroom komt van windmolens en daarmee mag het crematorium in Bilthoven zich energieneutraal noemen. Een crematie in een gasoven kost zo’n 50-60 kubieke meter gas.


Wat kun jij doen?

Er zijn heel wat alternatieven om een uitvaart te verduurzamen. Denk aan biologisch afbreekbare kleding dragen in je graf, een gerecyclede grafsteen (bijvoorbeeld bij Circlestone), een digitale rouwkaart en een live stream zodat vrienden en familie niet hoeven te reizen.

bottom of page