top of page

Actueel - Geld tegoed door polis van een levensverzekering

21/11/2022

Polissen die niet worden uitgekeerd, omdat verzekeraars niet weten dat iemand is overleden. Nabestaanden doen er goed aan om uit te zoeken of een overleden dierbare nog een uitvaart polis heeft. Niemand weet om hoeveel geld het precies gaat, maar het ligt in de vele miljoenen.


Dagblad Tubantia meldt dat verzekeraars vele dossiers van vergeten uitvaartpolissen willen uitbetalen. Polissen die lang geleden zijn afgesloten en vergeten zijn door de eigenaar. De nabestaanden weten vaak niks van zo’n polis en verzekeraars weten niet wie de nabestaanden zijn. Je kunt zowel voor jezelf als voor een overledene laten uitzoeken of er een verzekering is, en bij welke verzekeraar.


Verbond van Verzekeraars

Hoe voorkom je nou dat een polis bij jou in de familie blijft liggen zonder dat iemand daar iets vanaf weet? Als jij als familielid niet laat weten aan de verzekering dat je familielid is overleden, dat weet de verzekeraar niet dat er iets uitgekeerd moet worden voor de overleden persoon. Dan blijft het geld liggen. Nabestaanden kunnen uitzoeken of hun overleden dierbare een uitvaartpolis heeft via de website vanatotzekerheid.nl van Verbond van Verzekeraars. Het verbond heeft een zoekservice voor polissen en kijken of je recht hebt op geld.

Achterhalen waar de polis loopt

Voordat je een aanvraag indient bij Verbond van Verzekeraars is de voorwaarde dat je eerst zelf hebt geprobeerd om uit te zoeken of en waar er nog een polis loopt. Heb je bijvoorbeeld een polis waarop de naam van een verzekeraar staat? Bel die dan eerst.


Overigens kan het ook voorkomen dat door de lange looptijd van een levensverzekering de oude polis is kwijtgeraakt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de polis is overgenomen door een andere verzekeringsmaatschappij of als de administratie niet op orde is. Soms kun je met zoeken op internet nog wel achterhalen welke verzekeraar nu de polis beheert geeft Richard Weurding aan van Verbond van Verzekeraars. Lukt dat niet? Dan kan je ook nog de informatiedesk van De Nederlandsche Bank raadplegen.

In de toekomst

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen, heeft in juni 2022 een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit voorstel worden verzekeraars op de hoogte gesteld als er iemand komt te overlijden door de gemeente. Doordat de gemeente verzekeraars inlicht lopen mensen hun polis minder snel mis. Dit gaat wel over mensen die nu nog komen te overlijden, zonder terugwerkende kracht.Kommentare


bottom of page