top of page

Actueel - Oververzekering bij uitvaartverzekeraars

20/02/2024 Een zorgwekkend fenomeen waarbij uitvaartverzekeraars regelmatig aanzienlijke bedragen behouden na het regelen van begrafenissen of crematies. Deze situatie, die wordt omschreven als 'oververzekering', resulteert in niet-uitgekeerde bedragen die op de rekening van de verzekeringsmaatschappij blijven staan, in plaats van naar erfgenamen of goede doelen te gaan.Geld over?

Volgens Harm van Teijlingen, de stichtingsdirecteur van het Leger des Heils, worden ze jaarlijks tientallen keren benaderd om de nalatenschap van overledenen te regelen, inclusief de uitvaart. Harm van Teijlingen: “Doen we dat graag en zijn zeker content als er een goede polis is afgesloten. Niet zelden blijken mensen echter oververzekerd te zijn en kan er na een begrafenis of crematie zo maar 10.000 euro overblijven.”

Dit komt niet overeen met de wensen van de overledene. Het Leger des Heils verwacht dat het overgebleven kapitaal, in lijn met de intenties van de overledene, aan het goede doel wordt geschonken. Helaas blijkt dit niet altijd mogelijk, aangezien verzekeringsmaatschappijen stellen dat het geld niet kan worden overgedragen aan goede doelen. Alternatieve suggesties, zoals het besteden aan luxe broodjes, duurdere boeketten of meer volgauto's, worden als ongepast beschouwd.


Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat soms uitvaartverzekeringen, met name natura-sommenverzekeringen, aanzienlijke bedragen dekken. “Als dit een natura-sommenverzekering betreft mag de verzekering inderdaad alleen voor de uitvaart worden gebruikt. De Nederlandsche Bank staat niet toe dat het geld voor andere doelen wordt aangewend. Dus mag de verzekeraar het overschot niet uitkeren aan erfgenamen of een goed doel. Als een verzekeraar alleen een natura-vergunning heeft, is het uitkeren aan nabestaanden sowieso niet toegestaan”, zegt woordvoerder Paul Koopman.


Lees op de website van De Telegraaf meer over de oververzekering bij uitvaartverzekeraars. Heb jij zelf een uitvaartverzekering afgesloten voor het organiseren van een bijzondere uitvaart?

Comments


bottom of page