top of page

Actueel - Tentoonstelling: Een Lekkere Dood

11/07/2023

Wat eten we bij afscheid en rouw? Die vraag staat centraal in de nieuwe thematentoonstelling bij Museum Tot Zover in Amsterdam.

Troostrijk eten

Koffie met een plakje cake is het onbetwiste symbool van de Nederlandse uitvaart. In de tentoonstelling 'Een Lekkere Dood' staat het belang van eten en drinken bij de dood centraal. Van het laatste maal tot begrafeniscake, tradities en eten dat jaren later nog herinneringen oproept aan geliefden die er niet meer zijn. ‘Eten kan heel troostrijk zijn.’
In het radioprogramma Villa VdB geeft directeur Guus Sluiter van Museum Tot Zover antwoord op de vraag hoe belangrijk eten en drinken is voor het rouwproces. Guus Sluiter: “Heel erg belangrijk. Eten kan je doen terugdenken aan mensen die overleden zijn. Eten doe je ook samen en dat versterkt de samenhorigheid. Die je ook heel erg nodig hebt als je zelf met een verlies bent geconfronteerd. Eten kan heel veel troost bieden. Een bordje troost.”


Beleven van een uitvaart

Een Lekkere Dood laat zien, horen, ruiken én proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom de dood een rol speelt. Het museum toont bovendien een uitgebreide collectie oude en nieuwe rouwserviezen, én je kunt ruiken aan geuren die horen bij rouwen en begraven.


Tegenwoordig zijn er oneindig veel mogelijkheden omtrent eten en bij een uitvaart. Wat niet zoet is, maar tegenwoordig steeds meer gegeten wordt is de bitterbal. “De bitterbal is wel echt in opmars”, vertelt Guus Sluiter. Voor nu blijft de cliché plak cake toch populair. Er is zelfs een Grote Uitvaartcaketest, waarvan de winnaar een eervolle plek in de tentoonstelling heeft.


De tentoonstelling is tot en met 11 februari 2024 te zien in Museum Tot Zover. Wist je dat Museum Tot Zover het enige Nederlandse museum is dat gevestigd is op een begraafplaats? Kijk voor meer informatie op www.totzover.nl.

Comments


bottom of page