top of page

Verlieskunst met Verlieskaarten en Verliesdiner

25/07/2023 Het creëren van nieuwe beeldtaal voor rouw en verlies. Dit is de aanleiding geweest voor geestelijk verzorger Babet te Winkel en illustrator Marlon Doomen om in 2020 Verlieskunst op te richten.


Verlieskaarten

Samen zijn Babet en Marlon op zoek gegaan naar warme woorden en beelden voor het beeldend uitdrukkingen voor een rouwperiode. Dit mondde uit in een prachtige kaartenlijn: de Verlieskaarten. Deze Verlieskaarten zijn condoleancekaarten die troost bieden, ruimte geven aan verlies en méér dan alleen sterkte wensen. Niet enkel een kaart voor het traditionele condoleancekaart-moment, maar ook bij andere vormen van verlies, zoals een relatiebreuk of het verlies van gezondheid. Verlieskaarten zijn bedoeld om verlies te integreren in het dagelijks leven door er vaker bij stil te staan.


Verliesdiner

Door meer samenwerkingen aan te gaan met illustratoren en kunstenaars ontstond er een steeds diverser aanbod met kaarten, boekjes en hedendaagse rouwkleding. Onlangs is er een samenwerking gestart met psycholoog Miek Crouzen voor het Verliesdiner. Het Verliesdiner is een manier om rouw bespreekbaar te maken en een veilige omgeving te creëren waar verlies gedeeld kan worden. Rouw krijgt vaak weinig ruimte in onze maatschappij en reacties op verlies kunnen vaak ongemakkelijk worden ervaren. Het Verliesdiner combineert rouw en vieren, en biedt een rituele ervaring waarbij rouw er mag zijn. Het Verliesdiner begint met een ceremonie waarbij gasten iets over hun verlies delen op de Verliesmuur. Aansluitend is er een 3-gangen diner en worden er oefeningen gedaan en dialogen gevoerd om een veilige omgeving te creëren. Een van de oefeningen is de rouwbiecht, waarbij tafelgenoten elkaar beter leren kennen.


Verlieskunst

Met Verlieskunst wordt rouw bespreekbaar gemaakt zonder het te willen oplossen of een einddoel te hebben. Er ontstaat ruimte voor een nieuw perspectief op rouw. Het gaat erom de pijn te erkennen en gezien en gehoord te worden. Het Verliesdiner en de Verlieskaarten vormen samen een manier om rouw een plek te geven en te ondersteunen in het proces van verliesverwerking.
Comments


bottom of page