top of page

Actueel - Hoe steun je bij rouw?

04/09/2023 Wat zeg je tegen een rouwende partner of vriend die een dierbare verloren heeft? En wat juist niet? In een artikel van NRC wordt besproken welke fases er zijn van rouw. Hierin worden tips gegeven om het rouwproces van een persoonlijk afscheid zo goed mogelijk door te komen.

Wie wil begrijpen wat rouwen met iemand doet, kan zich het beste het intense gevoel van verliefdheid voorstellen. Dat gevoel gaat dan alleen de andere kant op: van een warm gevoel verandert het naar een leegte. Voor rouw bestaat geen stappenplan schreef columnist Gemma Venhuizen. Toch kun je volgens ervaringsdeskundige en oprichter van de Grief Academy Annemiek Dogan, rouwen opdelen in vier fases:


1) Het verlies onder ogen zien

2) De pijn van het verlies ervaren

3) Je aanpassen aan de realiteit

4) Herinneren en weer leren genieten


Tips voor het rouwproces

Of je nou zelf een dierbare bent verloren of je iemand anders wilt steunen, er worden in het artikel verschillende tips gegeven hoe je het beste om kunt gaan met een rouwproces. In een rouwperiode is het blijven communiceren met anderen over hoe je je voelt waardevol. Het kan dat je op het ene moment heel hard moet huilen, en het andere moment juist luchtig wilt praten. Maak tijd vrij om je verdriet toe te laten. Wat zijn je herinneringen aan jouw overleden dierbare?


Als je een partner, vriend of collega wilt steunen bij hun verlies kan het nooit kwaad om te vragen wat die persoon nodig heeft. Vul niet in wat je zelf zou willen als je in rouw bent. Luister naar de ander.

Lees het hele artikel op de site van NRC en kom er achter wat jij kunt doen in een rouwproces. Of dit nou voor jezelf, een naaste of een collega is.


댓글


bottom of page