top of page

Jessica Mendels - Uitvaartspreker en ceremoniebegeleider

16/05/2023

Presentatrice en actrice Jessica Mendels is een alleskunner. Als uitvaartspreker én als ervaringsdeskundige is ze van grote betekenis bij een afscheidsceremonie: ze helpt bij de persoonlijke kant van het afscheid, coacht de sprekers en/of is zelf de uitvaartspreker.


Persoonlijk afscheid

Jessica: “Een uitvaart is voor alle nabestaanden een belangrijke stap in de verwerking. Als familie wil je een bijzonder afscheid van je dierbare dat hem alle eer aandoet - eigenlijk zou je een mooie samenvatting willen maken van wat hij heeft gedaan en beleefd, van zijn persoonlijkheid en de betekenis die hij had voor zijn omgeving.”


Oefenen voor de uitvaart

“Mijn vader, clown en muzikant Johnny Mendola, was een rasartiest die mijn zus en mij leerde dat je een waardig en persoonlijk afscheid van tevoren goed moet organiseren. Dus voor de uitvaart van zijn moeder en zijn vrouw, mijn oma en moeder, liet hij ons oefenen. Sterker nog, voor mijn moeders afscheid hebben we zes keer een doorloop gedaan, zodat we niet onverwacht geëmotioneerd raakten net voordat we zelf iets zouden zeggen of zingen.”


Mooiste herinnering

"Voor zijn uitvaart lag de lat dus heel hoog en we merkten dat zo intensief bezig zijn met zijn leven en muziek, hem weer helemaal tot leven bracht. Daarmee begon ons rouwproces al!

Een van de mooiste momenten van zijn afscheid vond ik, en ik krijg weer kippenvel als ik eraan denk, het slotapplaus dat hij kreeg; we stonden allemaal op, ik met mijn baby in de draagdoek tegen me aan. Zij aan zij klapten we zo hard en zo lang; al onze emoties stopten we in die staande ovatie voor mijn vader, er werd gefloten, gejoeld, gehuild, door tranen heen gelachen… Er was een enorm gevoel van harmonie en verbinding.”


Uitvaartspreker vanuit het hart

“In mijn eigen leven heb ik veel afscheid moeten nemen en ik ben blij dat ik al die keren vanuit mijn hart heb kunnen spreken. Ik weet nu ook dat het niet erg is als je daarbij moet huilen of lachen om de herinneringen die je met elkaar deelt.”


Jessica Mendels, Den Haag Opdrachtgevers: SBS6, RTL4, AVROTROS, Coolblue Website: www.jessicamendels.nl

Commentaires


bottom of page