18/04/2023
Een praktische gids voor zorgverleners over het omgaan met digitale bezittingen als iemand komt te overlijden en een toelichting over het belang van het regelen van digitale nalatenschap.
Rob Bruntink en Mariska Overman van Bureau MORBidee schreven een boekje over digitale nalatenschap. Er staat veel informatie over onszelf online. Of dit nou sociale media accounts zijn als Facebook en Instagram, inloggegevens van je bank of persoonlijke data als foto’s en video’s via Dropbox. Digitaal nalatenschap gaat over alles wat van de overledene overblijft op internet of apparaten. Hoe moet iemand omgaan met zijn of haar digitale bezittingen? In het boekje van Levenseindezorg en digitale nalatenschap staat kennis en advies voor zorgverleners om patiënten te vertellen wat te doen om hun digitale nalatenschap te regelen of veilig te stellen.
Hoewel het boekje is ingericht voor zorgverleners, geeft het voor iedereen inzicht in wat digitale nalatenschap inhoud en waarom het van belang is om digitaal nalatenschap te regelen. Verder wordt er dieper ingegaan op het vastleggen t.a.v. digitale bezittingen, hoe je in gesprek kunt gaan over digitale nalatenschap en welke diensten er bestaan om je digitale nalatenschap te regelen.
Als iemand komt te overlijden is het nog niet zo makkelijk om het digitale nalatenschap in kaart te brengen. Vaak hebben mensen heel erg veel wachtwoorden. In het boekje wordt er aandacht besteed aan diverse vragen. Is het wijs is om wachtwoorden te delen met naasten? Wat gebeurt er met mijn Instagram-account als ik kom te overlijden?
Het boekje bevat een uitgebreide Checklist Digitale Nalatenschap. Hiermee kunnen de lezers al hun digitale bezittingen langs. De Checklist is ook los verkrijgbaar, via de link bureaumorbidee.nl/product/checklist-digitale-nalatenschap/
Comentários