02/06/2022
Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 150.000 mensen, waarvan het grotendeel hun digitale nalatenschap niet heeft geregeld. Tegenwoordig heeft iedereen meerdere sociale media accounts, foto's en andere digitale bestanden. Ons hele leven staat op verschillende apparaten en notaris Lucienne van der Geld, docent notarieel recht aan de Radboud Universiteit en directeur van het Netwerk Notarissen, geeft in een artikel van het NRC aan dat het „digitale kerkhof” steeds groter wordt.
Juridisch onduidelijk
Het is juridisch onduidelijk wie er na je overlijden recht heeft op je digitale gegevens. Wat je online bewaart of bezit wordt niet overgedragen aan je nabestaanden volgens het erfrecht. Op dit moment is daar nog geen specifieke wetgeving voor. Als je een account wilt ontgrendelen, geven bedrijven geen gegevens vrij vanwege de privacy. Je krijgt als nabestaande dus niet automatisch toegang tot accounts van de overledene en het is lastig om deze te ontgrendelen. Het is belangrijk dat we ervan bewust zijn wat we na onze dood achterlaten. Er zijn mogelijkheden om oude apparaten de hacken, maar je weet niet wat je op een telefoon, tablet of laptop aantreft en je weet niet of de overledene had gewild dat je alle digitale bestanden in kan zien. Er kunnen ook dingen tussen zitten die je zelf liever niet had willen zien of weten."
Lang wachten en geen zekerheid
Als je niet weet wat alle verschillende wachtwoorden zijn van accounts van de overledene, zijn oplossingen om toch toegang te krijgen tot deze data. De non-profitorganisatie Digital Life Legacy is een bedrijf dat met technieken van politie en justitie nabestaanden antwoorden te kunnen geven door toegang tot bestanden van de overledene te geven. Een dure grap: de kosten variëren tussen de paar honderd tot duizenden euro's per apparaat. Met het risico dat een apparaat toch niet wordt ontgrendeld, want het kan weken tot maanden duren tot het lukt en 15 procent van de gevallen lukt het helemaal niet.
Het is een groeiend probleem om toestellen te ontgrendelen, ziet ook hoogleraar informatierecht Mireille van Eechoud van de Universiteit van Amsterdam: "Het is steeds belangrijker dat mensen hun data goed beveiligen. Maar hoe beter beveiligd, hoe groter het probleem voor nabestaanden. Zo'n smartphone is de toegangspoort tot alle data, van foto's en documenten tot chatgesprekken."
Wat kun jij zelf regelen?
Je kunt je nabestaanden een hoop ellende besparen door je digitale nalatenschap goed te regelen. Zelf kun je een lijst met wachtwoorden opstellen en op een veilige plek bewaren, of bijvoorbeeld in een kluis. Om de wachtwoorden actueel te houden moet je deze wel regelmatig updaten. Daarnaast is het ook mogelijk om je wachtwoorden online op te slaan bij onder andere 1Password, LastPass en Bitwarden, waar je kunt instellen dat je de inloggegevens na de dood aan iemand overdraagt. Tevens kun je bij de notaris een testament opstellen met wensen en kun je ervoor zorgen dat nabestaanden toegang krijgen tot jouw bestanden.
Comentários